Handig om te weten voordat je begint met isoleren
Het is je vast en zeker niet ontgaan dat we momenteel middenin een energiecrisis zitten. De gasprijzen zijn in een half jaar tijd meer dan verdubbeld vanwege onzekerheid op de energiemarkt. Steeds meer Europese landen weren het Russische gas door de oorlog die zij zijn begonnen met Oekraïne. Hierdoor moeten deze landen, waaronder Nederland, ergens anders hun gas vandaan halen dat aanzienlijk duurder is. Door de toenemende gasprijzen dreigen veel mensen hun energierekening niet meer te kunnen betalen, waardoor het slimmer is dan ooit tevoren om te gaan investeren in het isoleren van een woning. Maar waar moet je rekening mee houden? Lees snel verder, want wij vertellen je graag wat er allemaal om de hoek komt kijken zodra je besluit om te gaan isoleren.
#1 Bedenk waar je wilt gaan isoleren
Het is belangrijk om je vooraf te verdiepen in jouw huidige woonsituatie. Hiermee voorkom je dat je kiest voor isolerende maatregelen die helemaal niet van toepassing zijn voor jouw woning. Zo moet jij jezelf enkele vragen stellen. Wil je jouw woning goed onder handen nemen of denk je eerder aan een snelle maatregel? Hebben bepaalde delen van het huis meer aandacht nodig vanwege vocht en kou? En hoeveel wil je gaan besparen op je energierekening? Wanneer je antwoord kan geven op deze vragen, dan is het tijd om jezelf te verdiepen in de verschillende isolerende maatregelen.
#2 Maak gebruik van duurzame subsidieregelingen
De Nederlandse overheid begrijpt dat het isoleren van woningen een aanzienlijke kostenpost is voor huizenbezitters. Om het verduurzamen van woningen enigszins te stimuleren heeft onze overheid enkele jaren geleden subsidies voor isoleren in het leven geroepen. Hiermee is het mogelijk om jouw woning aanzienlijk te verbeteren zonder dat jou dit een vermogen kost. Op die manier is het toch nog mogelijk om middenin de energiecrisis te besparen op jouw energierekening.
Wil je één van deze subsidies aanvragen? Houd er dan rekening mee dat je ten minste twee verschillende isolerende maatregelen moet laten uitvoeren door een professioneel isolatiebedrijf dat is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het onderling combineren van isolerende maatregelen is mogelijk, waardoor het niet uitmaakt of je nu kiest voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Alle soorten isolerende maatregelen zijn mogelijk!
#3 Kies het juiste isolatiemateriaal
Weet je 100% zeker dat jij op korte termijn jouw woning wilt laten isoleren? Dan is het verstandig om voorafgaand ook na te denken over welk isolatiemateriaal jouw voorkeur heeft. Er zijn namelijk verschillende soorten op de markt gebracht die ieders hun eigen voordelen hebben. Daarom begrijpen wij als geen ander dat je het liefste niet al jouw geld hieraan kwijt bent. Om te voorkomen dat je het verkeerde isolatiemateriaal in huis haalt is het verstandig om je gedurende het proces te laten adviseren door een isolatiebedrijf. Samen met jou kijken zij dan naar wat de beste oplossing is voor jouw woning. Denk hierbij onder andere aan kunststof, PUR, natuurlijke mineralen, minerale wol of cellenglas.
#4 Bepaal wanneer jij wilt beginnen met isoleren
De grootste fout bij het isoleren van jouw woning is door hiervoor te kiezen in het najaar. In deze periode is het vaak al nat en koud, waardoor je het liefst al direct profijt wilt hebben van de uitgevoerde isolerende maatregelen. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om te isoleren tijdens de zomer. Er zijn dan kortere wachttijden, er is geen voorbereidingstijd nodig en het is aanzienlijk goedkoper. Daarnaast is het in de zomer aangenamer om ramen open te zetten voor het ventileren na de isolerende maatregelen. Wil jij voorkomen dat je te maken krijgt met een schrikbarende energierekening door gas te besparen? Kies er dan zeker voor om te gaan isoleren.