Menu

Hoe kan ik mijn sloten laten repareren?

Sloten kunnen in verschillende situaties beschadigd raken. Denk bijvoorbeeld aan een inbraakpoging, waarbij inbrekers middels kerntrekken of de klopsleutelmethode proberen het slot open te krijgen. Ook vorst in de cilinder van het slot en corrosie kunnen voor een niet-herstelbare schade aan de cilinder zorgen. Vaak hoeft het slot niet volledig vervangen te worden, wanneer deze beschadigd is geraakt. Het laten vervangen van de cilinder in het slot door een slotenmaker volstaat. Goedkoper en makkelijker! Je hoeft voor het vervangen van een cilinder niet altijd een slotenmaker in te schakelen. Soms kun je dit relatief makkelijk zelf doen, wanneer je enige ervaring hebt met bouwprojecten en klussen rondom je woning. 

Tip: probeer een cilinder in geen geval te repareren! De cilinder is een kwetsbaar onderdeel van het slot. De kans dat je de cilinder verder beschadigt met het reguliere gereedschap wat een hobbyklusser in huis heeft is relatief groot. 

Met spoed een slot laten repareren 

Het is afhankelijk van de situatie, hoeveel spoed het herstellen van een beschadigd slot heeft. Wanneer het om de enige, bereikbare deur van de woning gaat heeft dit meer spoed dan wanneer je ook de achterdeur nog kunt gebruiken om binnen te komen. Verschillende slotenmakers bieden tegenwoordig een spoeddienst aan. Deze spoeddienst staat 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar om hulp te bieden bij het herstel van beschadigde sloten. Het is bij het inschakelen van zo’n spoeddienst verstandig om vooraf altijd een offerte op te vragen. Dit voorkomt dat je het slachtoffer wordt van een malafide slotenmaker, welke een veel te hoge prijs rekent voor relatief simpele werkzaamheden. Een offerte opvragen verzekert je in veel gevallen van de hulp van een bonafide slotenmaker. 

Slot vervangen om inbraakpreventie te verbeteren 

Schade aan een slot herstellen kan een goed moment zijn om de inbraakpreventie thuis te verbeteren. Dit doe je bijvoorbeeld door het bestaande slot te vervangen voor een nieuw slot. Zeker in oudere woningen maakt men vaak nog gebruik van een cilinderslot op de voordeur met twee contactpunten in het deurkozijn. Verstandiger is het om voor een slot met vier van deze contactpunten te kiezen. Logischerwijs kost het een inbreker meer moeite om vier punten open te breken, dan de twee van het klassieke slot. De kans op een succesvolle inbraak neemt hiermee sterk af. 

Kies je er niet voor om het aantal contactpunten uit te breiden, of heb je al een goed slot: zoals eerder aangehaald werd hoeft in dit geval niet het complete slot vervangen te worden.  Het vernieuwen van de cilinder kan soms al voldoende zijn.  

Zelf een slot repareren met online instructievideo’s 

Zelf het aantal contactpunten van een slot uitbreiden is relatief lastig. Kies je er echter voor om alleen de cilinder van het slot te vernieuwen, dan is dit eenvoudig zelf te doen. Verwijder het schild van het slot en neem de cilinder uit de deur. Let op, je zal de cilinder eerst in de juiste stand moeten zetten. Online instructievideo’s helpen je deze klus op de juiste wijze uit te voeren. Mocht het toch niet lukken, dan kun je altijd nog een slotenmaker benaderen.