Menu

Hoe kan ik mijn woning goed isoleren?

Het isoleren van je woning is zeker tegenwoordig erg belangrijk. Het milieu is namelijk steeds meer aan het verslechteren, terwijl wij als mensen maar doorgaan met de vervuiling. Denk hierbij aan het uitstoten van broeikasgassen en het gebruiken van veel energie. Gelukkig zijn er een heleboel dingen die je tegen dat laatste kan doen. Je kan bijvoorbeeld je woning goed isoleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je houten vloer isoleren. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Want, hoe minder energie je gebruikt, hoe lager je energierekening uit zal gaan vallen. Je vloer is overigens niet het enige wat je kan isoleren. Denk bijvoorbeeld ook eens aan dak isolatie. In dit artikel zullen we op beide isolaties wat dieper ingaan. 

Het isoleren van je houten vloer

Je houten vloer isoleren is al een goede stap in de juiste richting. Het heeft dan ook veel voordelen. Het zorgt namelijk niet alleen voor minder energieverbruik, maar heeft ook nog eens een geluiddempend effect. Daardoor heb je veel minder last van geluiden als voetstappen of geluidsoverlast, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Het isoleren van je houten vloer is dus zeker een goed idee. Maar waarmee doe je dat dan eigenlijk? Er zijn verschillende opties. Er zijn diverse materialen beschikbaar om dit te doen. Denk bijvoorbeeld aan steenwol, glaswol of minerale wol. Dit zijn allemaal verschillende materialen die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Kijk daarom goed welk type het meest geschikt is voor jouw situatie. 

Het isoleren van je dak 

Maar ook met het isoleren van je dak valt er veel te halen. De meeste energie gaat namelijk verloren door het dak. Warmte stijgt namelijk naar boven. Daarom is dakisolatie zeker een goed idee. Je kan kiezen tussen verschillende materialen. Bijvoorbeeld PIR, steenwol of glaswol. Waar je glaswol zowel in platen als op rol kan krijgen, zijn PIR en steenwol alleen beschikbaar in platen. Hoe effectief de verschillende materialen zijn hangt af van de isolatiewaarde. Hoe hoger die is, hoe beter het werkt. Wanneer je weet wat deze waarde ongeveer is, ook wel de Rd-waarde genoemd, kan je zelf uitrekenen hoeveel energie je er ongeveer mee gaat besparen.