Menu

Let hier op bij het kopen van een woning

Bij het kopen van een woning moet je op een aantal dingen letten. Zo is het belangrijk om te weten wat de kadastrale afspraken zijn. Sommige buren geven een stuk grond in bruikleen en kunnen dit dus op den duur terugeisen. Het kan natuurlijk ook precies andersom zijn en dat is wel handig om te weten voor de aankoop. 

Kadastrale informatie opzoeken

Op de kadastrale kaart kun je alles zien van een specifiek adres. Zo kun je hier zien of het pand in gebruik is of dat het onbewoond is. Ook zie je de totale oppervlakte van een woning. Daarnaast kan je ook zien wanneer dit voor het laatst gewijzigd is. Daarnaast zie je informatie van de gemeente en onder welke code dit valt. Dit heb je nodig om bijvoorbeeld een bestemmingsplan aan te vragen. Zo weet je zeker wat je wel en niet mag bouwen op een perceel. Ook kom je er dan achter of je hier permanent of tijdelijk mag wonen. Eventueel zou je ook nog gegevens over de eigenaar kunnen opvragen. Deze kadastrale informatie kan worden vrijgegeven tegen een vergoeding. Het kost een beetje, maar nog altijd minder als dat je een huis koopt waar je niets mee kunt.

Waarom is deze informatie belangrijk

Het is belangrijk om vooraf goed op de hoogte te zijn van een bestemmingsplan. Zo weet je ook wat je hier wel of niet op mag bouwen. Ook kun je erachter komen wie de eigenaar is van een bepaald perceel. Met deze informatie kun je hem of haar benaderen of ze het eventueel willen verkopen. Bovendien weet je precies hoe alles is ingedeeld en heb je de juiste afmetingen in bezit. Dit geeft je een goed beeld van wat je allemaal kunt doen met de ruimte die je gaat kopen.