Menu

Minder last van kalk met een waterontharder

Maak jij al gebruik van een waterontharder in huis? Steeds meer huishoudens stappen over op dit handige hulpmiddel. Bij een renovatie van de woning kun je het bouwbedrijf vragen de waterontharder te monteren. Het is afhankelijk van het type waterontharder wat gekozen wordt, hoe makkelijk de installatie hiervan is. Sommige modellen worden rond de waterleiding in de meterkast geplaatst. Bij andere modellen stroomt het water door de waterontharder zelf heen. In dit artikel lees je meer over de groeiende populariteit van deze tool. Ben jij al bekend met de verschillende voordelen die een waterontharder je biedt? 

Voordelen van een waterontharder 

Het belangrijkste voordeel van een waterontharder is het feit, dat deze het water wat door je woning stroomt zachter maakt. In verschillende Nederlandse regio’s is het water behoorlijk wat. Dit merk je aan het feit, dat er al snel kalkaanslag optreedt in huis. Denk aan kalkaanslag op de douchekop, kalkaanslag in huishoudelijke apparaten als de wasmachine en waterkoker, enzovoorts. Met een waterontharder neemt die kalkaanslag al snel af. Daarbij is zachter water beter voor de huid, gaat apparatuur langer mee en heb je minder wasverzachter en wasmiddel nodig om de was schoon te krijgen. 

Waterontharder helpt je te besparen 

Wellicht klinkt het gek, maar een waterontharder kan over een langere termijn ook financieel gezien een interessante investering zijn. De waterontharder helpt je apparaten in huis zuiniger te functioneren, omdat warm water makkelijker aangevoerd kan worden. Een hoger rendement leidt tot lagere energiekosten. Daarbij heb je, zoals reeds genoemd werd, minder wasmiddel en wasverzachter nodig om de was schoon te kunnen houden. Ook het feit dat huishoudelijke apparaten langer meegaan maakt de waterontharder een financieel interessante optie. 

Een waterontharder laten plaatsen 

Een waterontharder wordt in verschillende varianten aangeboden. Het ene apparaat plaats je op de bestaande waterleiding, het andere apparaat monteer je zo dat het water door het apparaat stroomt. Deze laatste modellen zijn het meest effectief. Ze beschikken over een harstank en zoutreservoir om het water zachter te maken. Eens in de zoveel tijd moeten beide reservoirs aangevuld worden. Het compacte ontwerp van deze systemen maakt het mogelijk om de waterontharder in de meterkast te installeren. Zo neemt deze niet onnodig veel ruimte in binnen je woning. Een model dat rechtstreeks op een waterleiding gemonteerd wordt, probeert de kalkdeeltjes middels magneten uit het water te onttrekken. Het is vaak een minder effectieve oplossing.