Menu

Vloerverwarming infrezen: Welke vloeren zijn geschikt?

Vloerverwarming infrezen is een populaire en efficiënte manier om je huis te verwarmen. Het is echter belangrijk om te weten welke vloeren geschikt zijn voor deze methode van installatie. Niet alle vloeren zijn namelijk geschikt voor vloerverwarming infrezen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming infrezen en waar je op moet letten bij het kiezen van een vloertype.

Betonnen of cementdekvloer

Allereerst zijn betonnen en cementdekvloeren de beste vloeren voor vloerverwarming infrezen. Deze vloeren zijn dik en stevig genoeg om de sleuven in te frezen die nodig zijn voor de buizen van de vloerverwarming. Daarnaast hebben betonnen en cementdekvloeren goede thermische eigenschappen, waardoor ze een goede warmtegeleiding hebben en snel opwarmen. Als je dus een betonnen of cementdekvloer hebt, is vloerverwarming infrezen een goede optie.

Anhydrietvloeren

Ook anhydrietvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming infrezen. Dit zijn vloeren die bestaan uit een mengsel van gips en calciumsulfaat. Deze vloeren zijn relatief dun, maar wel sterk genoeg om de sleuven voor de buizen van de vloerverwarming in te frezen. Anhydrietvloeren hebben goede thermische eigenschappen, waardoor ze een goede warmtegeleiding hebben en snel opwarmen.

Houten vloeren

Houten vloeren zijn over het algemeen minder geschikt voor vloerverwarming infrezen. Hout kan namelijk gaan werken als het aan grote temperatuurschommelingen wordt blootgesteld. Hierdoor kunnen er scheuren ontstaan in de vloer en kunnen de buizen van de vloerverwarming beschadigd raken. Als je toch graag vloerverwarming wilt in een houten vloer, dan kun je het beste kiezen voor een dunne vloer van multiplex of MDF waarin de buizen van de vloerverwarming gefreesd worden.

Tegelvloeren

Ook bij tegelvloeren moet je oppassen. Tegels hebben namelijk een lage thermische geleidbaarheid, waardoor ze minder geschikt zijn voor vloerverwarming. Bovendien kan het infrezen van de buizen van de vloerverwarming in de tegelvloer de tegels beschadigen. Als je toch graag vloerverwarming wilt in een tegelvloer, kun je het beste kiezen voor een speciale ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming. Deze ondervloer zorgt voor een goede warmtegeleiding en voorkomt dat de tegels beschadigd raken.

Dikte van de vloer

Tot slot is het belangrijk om bij het kiezen van een vloertype ook te letten op de dikte van de vloer. Hoe dikker de vloer, hoe dieper de sleuven moeten zijn die nodig zijn voor de buizen van de vloerverwarming. Bij dunne vloeren moet je oppassen dat de sleuven niet te diep worden gefreesd en dat de vloer hierdoor zwakker wordt. 

Kies voor een professionele installateur

Als je besluit om vloerverwarming te laten infrezen, is het verstandig om dit te laten doen door een professionele installateur. Deze kan beoordelen of jouw vloer geschikt is voor vloerverwarming infrezen en kan de installatie op een professionele manier uitvoeren. Zo voorkom je dat de vloer beschadigd raakt en ben je verzekerd van een goed werkende vloerverwarming.