Wat komt er allemaal kijken bij een monteur
Het begrip monteur is erg breed en kan op veel verschillende manieren geïnterpreteerd worden. De vraag is dan, wat zijn de verschillen en wat komt er allemaal kijken bij het werk van een monteur, zo weet jij wat er komt kijken bij een van die vele monteur vacatures. Want zoals de vraag naar technisch opgeleide studenten groeit, zo groei de vraag naar monteurs ook nog steeds. Het blijkt in deze tijden steeds lastiger te zijn goed opgeleide en gemotiveerde monteurs te vinden. Misschien is het wel wat voor jou in de toekomst, en daarom is het ook zo van belang te weten wat er zoal bij komt kijken.
Verschillende soorten monteurs
De meeste monteurs zijn gespecialiseerd in een specifiek gebied, en bezitten dus voornamelijk kennis gericht op hun vakgebied. Over het algemeen gaat het hierbij om het installeren, onderhouden en verrichten van reparaties aan verschillende installaties binnen hun specialisatie. De voornaamste specialisaties zijn hierbij: Automonteur, servicemonteur, mechanisch monteur, elektromonteur, assemblage monteur, bedrijfs- of vrachtwagenmonteur en storingsmonteur. De specialisaties lopen dus behoorlijk uiteen. Daarom zijn er voor de meeste technisch ingestelde personen vaak ook een specialisatie te vinden waar zij interesse voor houden. Echter zijn er ook allround monteurs te vinden, zij kunnen vaak van alles specialisaties wat, maar zijn vaak niet op de hoogte van alle details verbonden aan een bepaalde specialisatie.
Waar houdt een monteur zich zoal mee bezig?
Net zoals bij de meeste technische banen houdt een monteur zich gedurende de dag vooral bezig met het installeren, onderhouden en repareren van installaties. Kort gezegd zorgen monteurs er dus voor dat installaties functioneren op de juiste manier. Maar ook het opsporen van storingen wat hierbij komt kijken is een taak van een monteur, zodra hij of zij deze gevonden heeft is het zaak deze op te lossen. Soms is het echter ook zo dat enkel het oplossen van een probleem niet genoeg is en een complete installatie omgebouwd dient te worden, ook dit is dan een taak van een monteur. Maar ook wanneer wensen veranderd zijn of een proces anders dient te verlopen kan een monteur een installatie aanpassen. Dagelijks houdt een monteur zich dan ook met veel verschillende zaken bezig.
Wat moet een monteur kunnen
Een goede monteur bezit een hoop verschillende kwaliteiten en wil altijd meer kennis opdoen. Een goede monteur beschikt dan ook over een aantal vaardigheden en competenties waardoor hij zijn werk goed kan uitvoeren. Een aantal van de belangrijkste competenties zijn onder andere: Technisch inzicht, zelfstandigheid, secuur kunnen werken, stressbestendig, accuraat, resultaatgericht, analytisch vermogen en communicatieve vaardigheden. Deze competenties zorgen ervoor dat een monteur zijn werk optimaal kan uitvoeren en ervoor kan zorgen dat hij problemen kan inzien, oplossen en dit ook nog kan uitleggen/in kaart brengen.
Hoe wordt jij een monteur?
Ben je nou enthousiast geworden van deze beschrijving en overweeg je zelf monteur te worden, dan vraag je je misschien af hoe je dat kunt worden en wat je daarvoor nodig hebt. Uiteraard heb je hier namelijk een gedegen opleiding voor nodig. Een aantal van de beste en populairste opleidingen zijn onder andere: allround monteur, Monteur service en onderhoud installatietechniek, auto monteur, landbouwmechanisatie en monteur mobiele werktuigen. Na het succesvol afronden van deze opleidingen kun je meestal direct aan de slag en zelfstandig aan de gang. Zo kun ook jij de monteur van je dromen worden.