Menu

Wat zijn lichtplaten en waarom gebruiken we ze?

Lichtplaten zijn lichtdoorlatende platen die je gebruikt om bijvoorbeeld een overkapping te maken in de tuin. Ze zijn hier uitermate geschikt voor omdat ze namelijk veel licht doorlaten en ze kunnen in veel vormen en maten geleverd worden. Het is dus goed te personaliseren. 

Welk materiaal wordt gebruikt?

Lichtplaten zijn in meerdere vormen en materialen te krijgen. Zo is een pvc golfplaat een plaat met een golvende vorm die gemaakt is van PVC. Het materiaal PVC laat een behoorlijke hoeveelheid licht door en is dus geschikt voor overkappingen waar je niet al te veel duisternis wilt hebben. Daarnaast straalt PVC ook een bijzondere blauwe gloed uit. Vind je dit een mooi effect? Dan is dit natuurlijk een groot pluspunt! Helaas zijn platen gemaakt van PVC wel de meest kwetsbare van het stel. Houd hier dus rekening mee. 

Daarnaast kunnen lichtplaten ook van polycarbonaat gemaakt worden. Dit materiaal staat erom bekend dat het veel kan hebben. Anders dan een pvc golfplaat, kan een polycarbonaat veel beter schokken en klappen verdragen. Weet je dus al dat je overkapping veel regen of hagel kan verwachten? Dan is dit materiaal zeker een betere keuze. 

Tot slot kunnen lichtplaten ook gemaakt worden van polyester. Wat polyester zich laat onderscheiden van de polycarbonaat en de pvc golfplaat, is dat het zeer temperatuurbestendig is. Natuurlijk zullen alle platen normale zomerse temperaturen wel kunnen verdragen, maar polycarbonaat platen hebben een grotere kans om veel langer mee te gaan. Wellicht goed om over na te denken met de steeds warmere zomers in Nederland! 

Waar gebruik je ze?

Veruit het meeste gebruik van lichtplaten zie je bij overkappingen in de tuin. Doordat het veel licht doorlaat en goed bestand is tegen regen en zon, is het zeer geschikt om buiten te gebruiken. Een overkapping maken met lichtplaten is daarnaast ook goed te doen voor mensen met weinig kluservaring. Een prima doe-het-zelf project dus! Wil je bijvoorbeeld een plekje in de tuin inrichten waar alle fietsen gestald zullen worden? Dit kan je prima zelf maken en een afdakje van lichtplaten installeren. Zo blijven de fietsen lekker droog!