Menu

Zelf een trap plaatsen? Tips en advies!

Heb je een nieuwe trap aangeschaft en wil je geld besparen door deze zelf te monteren? Dat kan door een bouwpakket trap te bestellen op Houtcompleet.nl! Er is echter wel een aantal dingen waar je op moet letten. In deze blog lees je er alles over.

Voorbereiding

Voordat je begint met monteren, moet je kijken of je alle onderdelen hebt. Leg ze daarom bij elkaar en kijk ze na. Je kunt de onderdelen het beste ook al meteen sorteren. Zo weet je welke onderdelen bij elkaar horen en kun je deze eenvoudig pakken zodra je ze nodig hebt. Bedenk ook alvast of je de trap horizontaal of verticaal wilt bouwen. Leg voor het bouwen altijd een balk op de grond. Hier kun je vervolgens op bouwen.

Het plaatsen zelf

Begin bij het plaatsen van de trap altijd onderaan, behalve als je een trap met een spil bouwt. Dan moet je deze eerst bevestigen en begin je daarna pas met de onderste treden. Bij een verticale trap is het aan te raden om eerst een deel liggend te bouwen en dit vervolgens aan de spil te bevestigen. Wanneer je je trap horizontaal bouwt, hoef je deze aan het einde, wanneer alle treden vast zijn gemaakt, pas omhoog te tillen. Een trap bestellen om zelf te monteren? Kies dan voor een bouwpakket trap. Dit is een trap dat als compleet bouwpakket wordt geleverd. Alle onderdelen zijn al op maat gemaakt en bevestigingsmaterialen worden meegeleverd. Ideaal!

De trap aan de muur bevestigen

Voordat je de trap aan de muur bevestigt, moet je kijken of deze waterpas is. Als dit niet het geval is, kun je de trap ophogen door middel van vulplaatjes. Je bevestigt de trap door middel van schroeven aan de muur. Het is hierbij wel van belang om te weten welk materiaal achter je muur zit. Als er geen hout achter de muur zit, wat het geval kan zijn bij een gipswand, zul je gebruik moeten maken van pluggen.

De trap aan de verdiepingsvloer vastmaken

Ook aan het trapgat moet de trap bevestigd worden. Dit doe je met een balk. Deze balk dien je vast te maken aan de onderkant van de bovenste traptrede en vervolgens vast te schroeven aan de verdiepingsvloer. Als het goed is, staat de trap nu. Voor wat extra veiligheid kun je de trap ondersteunen met balkjes of latjes, gemaakt van resthout. Plaats deze onder de hoek treden. Kijk op het laatst nog even na of alles goed vastzit.